For fjerde år i træk tilbyder Valgmenigheden, at man kan gå ind i det nye år i eftertanke og reflektion.

Nytårsaften kl. 23.30 i Agerskov Kirke

Præst: Jakob Rahbek

Når klokken har slået de 12 slag vil vi synge  “Vær velkommen Herrens år”, modtage Herrens velsignelse for 2019, og så kan vi gå ud af kirken, med et stykke kransekage i hånden og ønske hinanden et godt nytår og se på fyrværkeriet.

Præstens nytårsrefleksioner:

Til den 31. december – Nytårsaften: Om fremtiden

Den lyse side

Er der noget mere spændende end fremtiden? Der kan ske alt muligt fantastisk. Fremtiden kan måske her på tærsklen til 2019 se utroligt lys ud for dig.

Den mørke side

Ja, eller den kan se mørk ud, og være hverken spændende eller fantastisk. Eller den kan se lys ud… og så slet ikke blive det. For hvis der er noget vi kan være sikre på med fremtiden… ja, så er det at den er u-sikker. Helt og aldeles usikker, utilregnelig og umulig at vide særlig meget om. Det eneste vi kan vide er at dronningen slutter sin nytårstale med ordene ”Gud bevare Danmark”.

Gud bevare…???

Nåh nej det er heller ikke sikkert. Måske vil vores regent slet ikke være i stand til at holde en tale – fremtiden er usikker.

Og for øvrigt har Gud egentlig ikke lovet, at han bevarer Danmark. Dronningen og jeg ønsker det godt nok. Det er derfor det hedder ”bevare” uden ”r” – det er den gamle danske ønskemåde. Gud har endda sagt at hele jorden en dag skal gå under. Så hvad kan vi regne med? Jo det vi kan vide er, at den som har fået fællesskab med Gud er blevet Guds ven og beskyttes af ham. Enhver kristen er i Guds hænder og under hans omsorg. Jo, døden og smerten kan ramme os. Men aldrig i evighed kan vi rives ud af hans hånd. Så hvis du vil tage imod julens Jesus, ham der giver dig fællesskab med Gud, så kan jeg sige, som sandt er, at ”Gud bevarer dig” (med r) uanset, hvad fremtiden så end vil bringe.

Den 1. januar – Noget nyt og noget gammelt

Den lyse side

Der er ikke noget som at begynde på en frisk. Uanset om det er et nyt skoleår, nyt arbejde eller nyt sted at bo. Det er nemlig en anledning til at begynder forfra – men nu klogere, for nu har man erfaring fra det gamle. Sådan en anledning er det nye år og derfor er det oplagt med nytårsforsætter. Nu skal det være anderledes, og det er godt at have muligheden for at starte på en frisk.

Den mørke side

Hvorfor virker nytårsforsætterne så ikke? Kun 1 ud af 10 løfter bliver holdt. Et eller andet går galt. Der er åbenbart noget fra det gamle år, der fortsætter ind i det nye år. Og det er det, som Bibelen kalder for ”vores gamle syndige natur”, eller i daglig tale vil vi nok kalde det for vores dovenskab, egoisme, stridbarhed, glemsom osv. Men det er jo det samme. Der er noget i os, som bare ikke bliver bedre.

Guds gamle nåde

Jeg har en yndlingsnytårssang, hvor fjerde vers lyder:

Det nye år, de gamle synder
vil mulig gå i samme spor,
med rige løfter jeg begynder –
kan jeg nu også holde ord?
Men bygger jeg på korset gåde,
så svarer han, på hvem jeg tror:
”Det nye år, min gamle nåde
vil også gå i samme spor”

Så der er også noget andet ”gammelt” der går med ind i det nye år. Guds nåde – eller på dansk: Guds ufortjente godhed. Guds godhed mødte vi i julen. Den kærlighed vil gå med dig i det nye år. Dig der tror på julens budskab om Jesus som redningsmanden. Også selvom ingen af os fortjener det. Rigtig glædelig nytår!

 

1 I nat skal for- og fremtid mødes af Jacob Paulli 1902

(Denne refleksioner til 31. december og 1. januar er også bragt i julemagasinet 24/12, som er blevet delt ud til Agerskov By s. 40-41)